Problemet med Vänsterpartiet

Detta är egentligen ett ganska komplext ämne där grundtanken är god men genomförandet inte är praktiskt möjligt.
 
I en vänstervärld är man ute efter solidaritet och lika människovärde, men man gör det genom att alla ska ha det lika dåligt. För någon till vänster ter det sig viktigare att bekämpa rikedom än fattigdom. För att ta ett exempel från Jan Björklund under valrörelsen:
Innan hade vi ännu högre skatter på både lön, realkapital och bolag (bolagsskatten). Detta ledde till att t.ex. Ingvar Kamprad flydde Sverige och skattade i ett annat land. Genom att få tillbaka honom så får Sverige in många fler miljoner i skatteintäkter. Klyftorna ökar lite, men alla får det lite bättre. Om Kamprad tvärtom lämnar Sverige så blir alla lite mer jämlika, men samtidigt fattigare.
 
Vänstern vill även sänka arbetstiden, vilket är nationalekonomiskt vansinne och skulle skuldsätta Sverige på mycket kort tid. Vi har inte en industri som kan ersättas med robotar eller skiftarbete. Sverige har blivit ett högutbildat land med många akademiska arbeten. Vill man gå ner i arbetstid med bibehållen lön så är frågan hur det ska kompenseras.
 
  • De vill bland annat höja bensinskatten och på så sätt slå ut landsbygden som är bilberoende.
  • De vill förbjuda bemanningsföretag och på det viset öka arbetslösheten, speciellt bland unga. Väldigt många unga får sina första arbeten genom bemanningsföretag, där det ofta inte behövs någon längre erfarenhet sedan tidigare. Genom att vara anställd på en bemanningsfirma har man fördelen i att få erfarenhet, möjlighet att knyta kontakter och får sina första löner. Nackdelen är att man ofta inte garanteras heltid och att man många gånger kan bli uppsagd med kort varsel.
  • De vill förbjuda läxor, dvs avråder från självstudier eftersom alla inte har samma möjlighet till att få hjälp med dem. De vill inte heller ha betyg vilket försvårar att se vilka elever som behöver få hjälp. Deras skola är relativt kravlös. De har givetvis planer på hur man ska nå fram till elever med problem, men utan betyg som grund blir det svårt att få en samlad och tydlig bild.
  • Rut och Rot är inte heller välkomna i en vänstervärld eftersom det bara gynnar de rika. Vad de missar är att 70% av de som nyttjar t.ex. Rut har en inkomst på under 32.000 kr och därmed inte klassas som ”rik”. Men enligt dem så ska ingen gynnas av det om inte alla får samma sak. Problemet med det tankesättet är att de ”rika” inte bryr sig om Rut eller Rot. De har råd med det ändå. Det kommer istället att slå på de som inte har så höga löner och på de småföretagare som är beroende av Rut och Rot för att hålla igång, vilket gäller många små städföretag. Tar man bort Rut gör man vita jobb svarta, på samma sätt som uppkomsten av Rut gjorde svarta jobb vita.
Det finns en anledning till varför inte ens Löfven vill ha med Sjöstedt i regeringen.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s