Hur ska Löfven styra Sverige?

När nu Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet avser att bilda en minoritetsregering uppstår snabbt några intressanta frågeställningar.

Hur ska de driva igenom sin politik utan att först förhandla med de andra partierna, då främst Vänsterpartiet?
Vad händer med förtroendet om förslag efter förslag inte kommer igenom riksdagen?

Den viktigaste frågan just nu torde dock vara hur de ska få igenom sin budget. Om den är baserad på Socialdemokratik och Miljöpartistisk politik ter det sig osannolikt att oppositionen kommer att släppa igenom den. Även med hjälp utav Vänsterpartiet saknas egen majoritet och man tvingas att förlita sig på att Sverigedemokraterna kommer att rösta för den.

Löfven säger att han kan bilda en regering och få igenom en rödgrön budget. Men han vet inte hur, bara att det kommer att gå.

Detta betyder att Löfven nu måste samarbeta ännu närmare Vänsterpartiet än tidigare som vet att de kan ställa högre krav.
Miljöpartiet å sin sida får se sig överkörda i många av sina kärnfrågor då de inte är stora nog att ta upp striden med Socialdemokraterna. Om det inte blir så betyder det istället att S är de som måste backa från sina kärnfrågor. Kontentan blir att ingen kommer att känna igen politiken som kommer att presenteras.

Folket vill ha en förändring genom en rödgrön regering hör jag ibland sägas. Men tittar man på valresultatet för 2010 och 2014 ser det ut såhär:

2010:
S+MP+V = 43,6%

2014:
S+MP+V = 43,6%

(Källa: http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rike/ & http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rike/ )

Vad betyder detta? Alliansen tappade många väljare till SD, men det gjorde även de rödgröna. Däremot är det ett större antal väljare från Alliansen som gått över till SD, vilken delvis kan förklara tappet. Men betyder årets resultat verkligen att Sverige vill ha en rödgrön regering när sympatisörerna är precis lika många som för 4 år sedan  – och dessutom fortfarande saknar egen majoritet?

Annons