Här är ditt land, Löfven. Detta tar du över från Alliansen

Detta är ett debattinlägg från Jasenko Selimovic, en politiker från Folkpartiet som kort summerar vad Löfven tar över efter Alliansen. Den publicerades nyligen i en kvällstidning:

”Stefan, Åsa och Gustav, i dag tillträder ni tillsammans med era nya ministrar. Ni kommer nu att leda landet. Lycka till. Men vad är det för land ni ska leda?

Alla är naturligtvis medvetna om att oppositionen brukar ägna valrörelsen åt att svartmåla tillståndet i landet och regeringen. Ert mantra har varit att alliansen ”lånar till skattesänkningar”, ökar klyftor och sliter landet isär. Nu när valrörelsen lagt sig så kanske vi kan göra en mer sansad bedömning. Vad är det för land ni ärver?

Svenskarnas inkomster har ökat med 18 procent 2006-2014. Denna ökning är bland de största i modern tid.

Inkomstklyftorna har ökat lite, det är sant. Men de ökade mest under mitten av 1990-talet, då ni styrde. Efter alliansens tillträde har inkomstfördelningen varit ”förbluffande konstant”, och Ginikoefficienten, som mäter ojämlikhet, ”varit i stort sett konstant”, enligt Finanspolitiska rådet. Sverige är i dag det mest socialt rättvisa landet i EU, enligt Bartelmanns-stiftelsens stora studie. Andelen med mycket låg materiell standard har enligt Eurostat minskat från 2,3 till 1,3 procent sedan 2006. EU-snittet är 10 procent.

Ni talar ofta om ansvaret för kommande generationer. Så här fördelade alliansen skuldbördan mellan vår och våra barns generation: Statsskulden har minskat från 44 procent av BNP 2006 till runt 35 procent i dag. Våra barn är mindre skuldsatta i dag. Alternativ energi har vuxit. Det är bara Island som har en större andel av alternativ energi i OECD. Koldioxid-utsläppen har minskat.

Varje feminist vet att kvinnans ekonomiska frihet från mannen är villkor för verklig frigörelse. Likaså är medborgarnas ekonomiska frihet från staten ett villkor för medborgarnas verkliga frihet. Alliansen har minskat medborgarnas beroende av staten med cirka 140 miljarder kronor.

Undergrävde det välfärden, som ni påstod? Under alliansens tid, 2006-2014, har skatteintäkterna till det gemensamma ökat. I löpande priser har skatteintäkterna ökat med ca 243 miljarder kronor (prognos) mellan 2006 och 2014.

Det har gett den offentliga vården, omsorgen och skolan mer pengar än någonsin. Resurserna till förskolan har ökat med cirka 22 procent, till hälsa och sjukvården cirka 10 procent, till funktionsnedsatta cirka 17 procent. Sverige lägger näst mest resurser på äldreomsorg av alla OECD-länder, har nu kortare köer och väntetider, fler vårdcentraler, läkare, sjuksköterskor och 368 nya apotek.

Anledningen till att detta har varit möjligt är att 340 000 nya jobb har skapats under perioden 2006-2014. I tider då Grekland, Portugal, Irland, Spanien hade sanslösa arbetslöshetssiffror, stängde sjukhus, delade ut matkuponger. Sverige har i dag EU:s högsta sysselsättning.

Sällan har Sverige varit så solidariskt som under alliansens tid. Sverige tar emot flest ensamkommande barn, flest kvotflyktingar av alla EU-länder, och tillsammans med Tyskland beviljar vi mer än 60 procent av alla asylansökningar från Syrien, enligt Eurostat. Genomgående visar sig Sverige mer positivt, tolerant och öppet än andra EU-länder, enligt SOM-institutets och Anti-Defamation Leagues rapporter.

Visst, en del återstår att göra. Arbetsmarknaden lyckades vi inte öppna och därmed inte lösa integrationsproblemet. Skolresultaten hann vi inte se vända, trots de mest ambitiösa reformerna på länge. Vår säkerhet förblev hängande på en förhoppning om hjälp, den faktiska jämställdheten orealiserad, kulturpolitiken föråldrad, avvägningen mellan säkerhet och integritet i internet-tider olöst.

Det är ni som styr nu. Inte för att ni vann, utan för att alliansen förlorade. Det är inget att vara bitter över. Alliansen har tappat fart på sistone och en tid i opposition kan vara av godo för att samla kraft och fokusera.

Men man kan inte säga något annat än att ni kom till ett väldigt fint dukat bord. Kom ihåg det. Vi kommer mäta igen. Lyckas ni åstadkomma hälften av detta kommer era spinndoktorer att ropa succé. Det är OK. Hälften räcker. Lycka till. Uppriktigt. Må er tid vid makten präglas av meningsfullhet.”

Man hör det ibland sägas att det är bra att man personligen får mer pengar i plånboken genom en lägre marginalskatt. Men vad tjänar man på att ha en låg skatt när man är arbetslös eller behöver a-kassa? Det man missar i det resonemanget är den totala skatteintäkten ökar genom att man har sänkt marginalskatten.

Den ökar på flera sätt:

  1. Lägre marginalskatt betyder att det lönar sig mer att arbeta och färre stannar kvar i bidragssystemet. Anledningen till att arbeta svart minskar om man får mer pengar kvar i plånboken och pensionssparandet tar fart.
  2. Mer pengar i plånboken betyder också ökad konsumtion vilket i sin tur innebär ökade skatteintäkter i form av moms.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s