Alex Schulman förvånas över att Alliansen för en borgerlig politik

Under hela valrörelsen har de rödgröna gjort det mycket tydligt att Alliansen har nedmonterat välfärden och förstört den svenska ekonomin, trots de internationella hyllningarna Sverige har fått för hanteringen av finanskrisen. Nu måste de rödgröna bygga upp allt som alliansen, på något luddigt sätt, har förstört.

Detta har de dock svårt att göra utan stöd från just alliansen och bland annat Alex Schulman har uttryckt sig mycket upprört av det bristande stöd regeringen fått av dem.

Han skriver i Aftonbladet att oppositionspartierna borde skämmas och ta ansvar för det politiska läget.

”Hade Allianspartierna­ hållit sina löften om att ta ansvar för Sverige så skulle de ha accepterat att vi står inför ett unikt problematiskt läge och ­konstaterat att det nu är dags att lägga kon­flikter åt sidan och se konstruktivt på hur landet ska styras, för att undvika att Sverige lamslås.” (Aftonbladet 21/9)

Han fortsätter:
”Alla är kränkta och vill sitta och titta på när det går år helvete för Sverige. Jag tänker en sak om det: Fy fan för er.

Och när jag känner ”fy fan för er” så är jag heller inte ensam. Det är precis ”fy fan för er”-känslan som gör att politikerföraktet frodas i landet. Och det är just det politikerföraktet som gjort att Sverigedemokraterna i dag är Sveriges tredje största parti.”

Detta är bland det märkligaste som skrivits om det parlamentariska läget efter valet. Alex Schulman menar med andra ord att oppositionspartierna (Alliansen) inte bör vara oppositionspartier, utan att de borde ge upp sin politik och stödja Stefan Lövfen för att ge honom mandat att styra som han vill.

Varför skulle de göra detta? Varför skulle Alliansen börja föra en socialdemokratisk politik för att underlätta för Löfven? Att vara i opposition betyder inte att man slutar tar ansvar, det betyder att man fortsätter att stå upp för den politik man vill föra och gör det man anser vara bäst för Sverige.

Alliansen anser att Lövfens politik är skadlig för Sverige och att stödja hans (och till viss del Mp:s förslag, men de har som bekant inte haft mycket att säga till om) förslag skulle innebära en helomvändning inom den politik de följer och skulle leda till en identitetskris som skulle kosta dem många väljare.

Centerpartiets och Folkpartiets motstånd mot samarbete är grundat i en övertygelse och pliktkänsla gentemot sina väljare. Detta skildras dock som någonting vedervärdigt. Konstigt nog anses det ansvarslöst att inte stödja en politik och regering vars ideologi man inte delar.

Under valrörelsen kunde de rödgröna inte få nog av sina slagord om att den skadliga alliansen måste bort för att göra ett sjukt Sverige friskt igen. Nu efter valet kan man inte sluta sträcka ut sina händer och be om dess stöd.

Vem är det egentligen som har ansvaret för Sverige idag? Regeringen eller oppositionspartierna?

Annons

3 tankar på “Alex Schulman förvånas över att Alliansen för en borgerlig politik

 1. Alexander, hade du bemödat dig om att tänka innan du tog till tangentbordet och skrev ihop denna sörja så hade herr Schulman redan gett dig svaret på din fråga.
  ”Vem är det egentligen som har ansvaret för Sverige idag? Regeringen eller oppositionspartierna?”
  Jag upprepar det som redan sagts, ansvarsfulla politiker tar ansvar i en situation där det inte handlar om ifall det ska vara borgerlig budget eller socialdemokratisk budget.
  Det handlar om att ta ansvar för ett öppet och demokratiskt samhälle där politiker tar ansvar för Sverige, står upp för mänskliga rättigheter och motarbetar fascism i alla former.
  Detta vill du inte göra enligt vad du själv skriver, vilket innebär att du är en del av problemet och inte förstår vilket vägval nationen står inför.
  Skäms!

  MVH
  Liberal (inte FP) ansvarstagande medborgare.

  Gilla

  • Men Peter, tycker inte du att det är rätt dumt att alliansen ska vika och föra s politik (som dessutom ligger närmare vänsterpolitik) när man inte kan stödja budgeten för det går emot deras hjärtefrågor. Så det är ju inte enbart frågan om ideologin som spelar roll eller envishet utan ett ansvar att föra den politiken man har blivit vald för av väljarna. Det är ju att ta ansvar gentemot väljarna, de mandater man har fått förtroende för och därmed för Sverige. Det är inte fel att stå för den politiken man för, annars finns det ju inte trovärdighet och det blir ingen mandat för dem nästa val om de sviker väljarna nu. Man kan inte heller slopa rösta på sin budget som man tror på pga man inte vill att SD ska rösta på det, då har man ju faktiskt gett dem större inflytande än man själv vill erkänna. Det är ju nästan som att jag inte får köpa en väska jag gillar bara för att min ärkefiende också ska köpa samma väska. Låter det inte orimligt?

   Gilla

 2. Peter — att kalla alliansen eller Alexander för fascister är helt fel. Alliansen kan inte lägga sig platt för en S politik bara för att SD röstar på deras budget.

  S hade föga brytt sig om SD hade valt att rösta på deras budget (de brydde sig inte för 12 månader sedan).

  S och MP har visat sig skadliga för Sverige så ett omval är det bästa som kan hända.

  Just nu leder alliansen och MP backar .. Således lilla julafton- bara hoppas att denna trens håller i sig- MP får gärna hamna under 4 procent spärren i extravalet.

  Ngn kommer då skrika att SD fortfarande är vågmästare – Jag säger, hellre alliansen vid styrspaken än S MP oavett politiskt läge.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s