Sjukvård- och idrottsminister, en annorlunda kombination

När Stefan Löfven presenterade sina ministrar för några veckor sedan framgick det att Gabriel Wikström skulle ta över som både sjukvårds- och idrottsminister.

Som redan anmärkts på i ett tidigare inlägg saknar Wikström formell utbildning och har ingen erfarenhet om ämnena som rör sjukvården. Men det som gör detta till ett ännu mer intressant val är det faktum att vi inte längre har en egen idrottsminister. Tanken är således att Wikström ska ta över ansvaret för båda delarna.

Sjukvården är ett område där det krävs mycket engagemang och tid, det har varit tydligt under förra regeringens mandatperiod. Att lägga över idrottsministerposten på samma person blir ett slag i ansiktet på idrottssverige eftersom det inte krävs mycket insikt för att inse att sjukvården är ett område som är en heltidssyssla samtidigt som idrotten är något som delas av miljoner personer dagligen.

Patrick Ekwall skriver i Expressen:
”Det handlar om boxningsklubbar som tar hand om stökiga kids, om ridsportklubbar som fostrar unga tjejer, om en massiv fotbollsfamilj som skapar aktivitet för hundratusentals varenda dag, om landets bästa demokratiskola, om en föreningsmaskin som räddar liv genom att aktivt sätta barn i nödvändig fysisk rörelse där skolan helt nonchalerat värdet av ”gympa” och omvärlden fått barn att sitta still med gamnacke framför mobiler och datorer och det rör sig såklart om enorma mängder ideela krafter som får hela den här livsviktiga apparaten att snurra.
Idrotten behöver en egen minister för idrotten är en väldigt stor del av Sverige, svenskarna och vårt samhälle i stort.” (Expressen 12/10)

Denna insikt stämmer mycket väl och har inte mycket med sjukvården att göra. Är detta ett bevis på hur Löfven prioriterar idrotten i Sverige? Man gör väl i att ha i åtanke hur kulturen prioriteras i budgeten när man läser om idrottens vikt hos den nya regeringen.

Sverige saknar nu en integrationsminister (den förra gjorde ett så dåligt jobb att tjänsten tas bort, istället för att arbeta hårdare med det) och kombinerar två vitt skilda områden som sjukvård och idrott. Detta bådar inte gott för framtidens integrations- och idrottssverige.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s