Kommer Alliansen att fälla regeringen?

Alliansen har meddelat att man inte i efterhand tänker dra ut enskilda poster ur budgeten trots ny praxis från förra hösten. Man hade kunnat göra det och hänvisa till att rödgröna gjorde detsamma föregående budget – men det hade skapat osäkerhet runt svenska statsfinanser på ett sätt som man inte önskar. Detta visar på att de inte är beredda att sjunka till samma nivå som den gamla oppositionen.

Detta var något Magdalena Andersson tyckte var mycket bra av Alliansen. Hyckleri.

Därmed inte sagt att man inte tänker fälla regeringen. Det kan fortfarande ske om Alliansens budget får stöd av SD, vilket är ett beslut som ligger utanför Alliansens kontroll i den mån att SD trots allt röstar efter eget huvud. SD själva är mycket tystlåtna om vad de planerar att göra och påpekar att de tänker rösta på den budget som ”skadar Sverige minst”.

Alliansens budget i år är dock gjord på ett sådant sätt att det i vilket fall inte är uppenbart för SD att stödja den, posterna för integration och invandring ligger i paritet med regeringen. Det ligger naturligtvis inte i Alliansens intresse att ha nyval med ett M som byter partiledare och viss osäkerhet även på andra platser.

Det är mer troligt att Alliansen gör en offensiv kommande år, när man är mer samlade och hunnit utarbeta en ny taktik och förnyad politik. Däremot är det inte längre osannolikt att det blir Alliansens budget som går igenom, med tanke på uttalandet under budgetpresentationen där Anna Kinberg Batra var tydlig med att de tänker rösta för sin egen budget och att lägga ner sina röster vore att svika sina väljare. Detta lägger ett stort ansvar hos Sverigedemokraterna som återigen blir vågmästare, men denna gång för det största beslut de hittills varit delaktiga i att ta.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s