Amorteringskravet kommer mycket olägligt

Finansinspektionen har beslutat att nya bolån ska amorteras ner till 50%, för att begränsa belåningsgraden hos det svenska folket.  (Finansinspektionen 11/11)

De förklarar sitt beslut med att hushållens skulder innebär risker både för Sveriges ekonomi och för enskilda hushåll. Samtidigt visar FI:s årliga bolåneundersökningar att hushållen har större buffertar i dag än innan bolånetaket infördes 2010. Nästan alla nya bolånetagare med belåningsgrader över 75 procent amorterar och väldigt få hushåll tar lån över bolånetaket.

Däremot väljer nya låntagare med lägre belåningsgrader ofta att vänta med att amortera. Det är bekymmersamt eftersom internationella erfarenheter pekar på att hushåll med belåningsgrader över 40–50 procent är benägna att dra ner på annan konsumtion när de ekonomiska förutsättningarna ändras.

Att ha ett amorteringskrav är önskvärt, hushåll ska inte låna mer än de har råd med med ursäkt att räntan idag är låg. Räntan kommer att höjas, det är det ingen tvekan om och något man måste planera inför.

Man behöver även ha klart för sig skillnaden mellan en kostnad och en utgift. Köper man ett hus för 4 miljoner så har man en kostnad på den summan, men man har inte en lika hög utgift. Utgiften är den summa man betalar ut i form av amorteringar och det man betalat i handpenning.

Ett amorteringskrav tvingar ner skuldsättningen och gör hushållen mindre känsliga för konjunkturs- och ränteförändringar.

Samtidigt är det en mycket dålig tajming att införa ett sådant krav med tanke på regeringsskiftet, och att den nya regeringen vill höja många skatter (och avskaffa subventioner och ränteavdrag), vilket gör att hushållen kommer ha mindre pengar i plånboken samtidigt som att de kommer ha en ökad utgift och tvingas spara. Om ränteavdraget försvinner kommer man att behöva betala mer skatt, även där försvinner pengar från plånboken.

Detta kommer sätta bromsklossar på den svenska ekonomin då konsumtionen kommer avta och marknaden därmed inte stimuleras eller tillväxten att tillta.

Det är många faktorer som samspelar, med dessa i beaktande är det en mycket dålig tajming att ställa amorteringskrav på hushållen inom den närmaste tiden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s