Regeringens dubbelstöt mot ideella slår mot de svaga

Regeringen har nu utdelat en dubbelstöt mot civilsamhället som slår mycket hårt mot de ideella organisationerna som finns runt om i landet. Anledningen kan inte vara annat än ett behov att fylla på statskassan för att finansiera de enorma utgifter som väntar när de ska genomföra alla kostsamma vallöften de hade innan valet.

Det började med att alla organisationer som bedriver ideell second hand-verksamhet för att finansiera sina projekt nu tvingas betala moms på 25% på det de säljer.

Till exempel har detta lett till att Stockholms stadsmission räknar med att momsen kommer att kosta verksamheten 13 miljoner kronor, och har redan tvingats lägga flera verksamhet på is. (Världen Idag, 02/06 – 15)

Men andra ord vill regeringen att organisationerna ska betala moms på andra hands varor som redan har momsbeskattats en gång tidigare. Det blir märkligt att betala moms för samma vara två gånger när det enda de säljer är varor de fått som gåvor.

Utöver detta kom nyligen ett beslut om att avskaffa gåvoavdraget. Avdraget har på många sätt varit en succé. Under 2013 gav omkring 716 000 personer bort sammanlagt 1,3 miljarder kronor till olika organisationer som har godkänts som gåvomottagare. ”Det här är inga kaffepengar, utan detta besked från regeringen drabbar verkligen alla de organisationer som varje dag hjälper de mest utsatta i samhället.” säger Aron Modig som är riksdagsledamot och skattepolitisk talesman för Kristdemokraterna. Detta beslut är planerat att slå i kraft den 1 januari 2016.

Det här är inga kaffepengar, utan detta besked från regeringen drabbar verkligen alla de organisationer som varje dag hjälper de mest utsatta i samhället.

Motiveringen till detta beslut står att läsa i budgeten de lade i höstas, där står ”Regeringen anser att understödjande av ideell verksamhet inte är en uppgift för skattesystemet” och att välgörenhet kan och får inte urholka den gemensamma välfärden. Vilket är mycket intressant då det redan går stora pengar i bidrag till de mest utsatta i samhället som behöver ett socialt skyddsnät, men ideella föreningar ska inte främjas och ges möjlighet att avlasta detta.

I och med Decemberöverenskommelsen kommer inte oppositionen att rösta ned dessa förslag och visar redan på den mörka sidan av den kritiserade överenskommelsen och frågan är hur diskussionerna går i deras led när förslag på förslag som kommer att försämra möjligheterna för företag, arbetstagare och nu ideella föreningar presenteras på löpande band.

Annons

4 tankar på “Regeringens dubbelstöt mot ideella slår mot de svaga

 1. Jaha då lägger man ner all frivillghet då lycka till dårar det kommer att kosta,
  undrar vad det hade kostat att betala de frivilliga timmarna vid skogsbranden i somras
  och alla stormar och översvärmningar ni få nog höja momsen dessutom om det skall gå ihop eller låt skiten brinna och översvärmas

  Gilla

 2. Har för mig att detta förslag (momsen) var uppe för några år sedan men att den förra regeringen inte nappade. Min gissning är att det är lobbyism från detaljhandeln och deras fack som ligger bakom. De vill få bort en irriterande konkurrent, så att folk slänger sina begagnade prylar istället för att donera dessa.

  Detta är ännu ett jättesvek av Miljöpartiet. Återanvändning är ett stort steg på vägen mot ett miljövänligt kretsloppssamhälle. Men MP säljer ut miljön för makten. Dessutom är billiga kläder/prylar från Frälsis och liknande ett sätt för de fattiga att ha råd.

  Gilla

 3. Kanske vore bäst att upplysa om att detta inte är ett regeringsbeslut utan ett domstolsbeslut pga EU-regler . Regeringen arbetar just nu för att frivillighetsorganistaiionerna ska slippa detta. Vore ju klädsamt om ni kollade fakta innan ni kommer med sådana här påhopp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s