Öppen rasism på Facebook, ett problem att ta på allvar

När vi sitter på sociala medier, som Facebook, är det inte ovanligt att känslor tar över där förnuftet borde råda. Man ser gång på gång i kommentatorsfälten hur personer reagerar med känslor och upprörs över diverse orättvisa. Det vi på senare tid har uppmärksammat är den främlingsfientlighet som numera verkar råda helt öppet – där en missriktad ilska mot flyktingarna som “utnyttjar” vårt system och egentligen bara vill åt vår välfärd frodas. Denna ilska bottnar i okunskap och vanmakt, då man känner att man inte har någon kontroll över situationen – varken personligen eller på riksplanet.

Ett alltmer vanligt förekommande fenomen på sociala medier är den öppna främlingsfientligheten. Detta är något som måste tas på större allvar, för trots att vi har en yttrandefrihet att värna om har vi samtidigt en moralisk skyldighet att förhindra det förtryck som dessa fördomar ger uttryck för. Att skriva något på ett inlägg från en nyhetssida på t.ex. Facebook är i många fall inte anonymt – det man skriver där bör rimligtvis vara samma saker som man skulle säga direkt till den människa eller gruppering man syftar på.

När främlingsfientligheten normaliseras ökar även riskerna för att orden övergår i handling. Det är enkelt att dra dessa paralleller med den rädsla och de fördomar som föranlett den mängd flyktingboenden som placerats ut i Sverige med de anlagda bränderna som följd. Man ska däremot ha klart för sig att denna typ av vandalisering, som tur är, än så länge är mycket ovanligt förekommande. Det har dock lett till att kommunerna har blivit försiktigare med att berätta var nya flyktingboenden är planerade.

Både traditionella medier och politiker bär skulden till detta, mycket på grund av att de under lång tid anpassat sin rapportering och agenda kring SD, vilket skapat den debatt som hela tiden öppnat upp för denna typ av öppen rasism. I princip all rapportering, även den negativa, har till mångt och mycket gynnat SD då de upplevs som det enda oppositionspartiet.

På grund av detta har många kritiska valt bort traditionell media mot en mer extrem rapportering från bl.a. Fria Tider och Avpixlat. Kritiker till flyktingmottagandet varken läser eller bryr sig om traditionell media längre på grund av den partiska rapportering som Public Service faktiskt har – tvärt emot vad deras stadgar kräver.

Eftersom det, inom politiken, i många år lagts mer fokus på att utesluta Sverigedemokraterna har man misslyckats med att förbereda sig för det som komma skulle. Det hade varit möjligt att göra förebyggande regelförändringar som underlättade byggnationer av t ex flyktingboenden, och att bygga upp en bättre anpassat system för migration och integration. Nu står politikerna istället handfallna och upptäcker att det inte bara var att ta emot utan planering, det finns brist på både bostäder och handläggare – vilket resulterar i att kommunerna får hyra flyktingbostäder av privata aktörer, som ofta tar en orimligt hög hyra för detta. Dock är den svenska regeringen inte ensamt skyldig till denna kris, utan faktumet att många länder i EU motsatt sig i flyktingmottagandet gör att Sverige får en ännu större del av belastningen.

Nu står vi i en situation där vi, från att ha varit bland de mest öppna länderna i världen, till att bli ett av de mest slutna – utan att ta några steg emellan först. Det vittnar om en oerhörd tafatthet, vilket är något som folket känner av och leder till ytterligare frustration som ofta kan ge uttryck i form av främlingsfientlighet.

När man läser öppna sidor på Facebook, som förmedlar nyheter och aktuella händelser, är det inte ovanligt att se hur hat och avsky mot både folkslag och religion förekommer. Dessa kommentarer skrivs av vanliga människor som öppet menar att flyktingarna kommer hit för att våldta och begå brott. Att de är negrer som inte förtjänar att vara här. Att dessa människor är råttor och parasiter som bör avlivas.

Skärmdumparna nedan kommer från helt öppna nyhetssidor man inte ens behöver ”gilla” för att kunna kommentera på och är endast ett axplock på det vi beskriver i texten.

Capture FarmorCapture15Capture7Capture18Capture6Capture9Capture14Capture16

Vad denna öppna främlingsfientlighet kommer ifrån kan man spekulera kring. Det är föga sannolikt att det är något som plötsligt har dykt upp, det är mer troligt att fler än man trott länge har haft rasistiska åsikter, men inte vågat uttala dessa i och med oron att vara politiskt inkorrekt. Sverige har länge varit i framkant med fenomen som antirasism, och därför blivit en del av folket. De som har haft rasistiska tankar inombords har dragit sig från att kommunicera dessa av rädsla att bli fördömda och sticka ut från “den svenska normen”. Nu när dessa personer märker att fler och fler är öppna med sin rasism i bl.a. sociala medier så vågar allt fler visa sin egen helt öppet.

Med andra ord har inte antalet rasisterna ökat kraftigt, utan folk vågar helt enkelt att vara mer öppna om sina åsikter. De som däremot, det senaste decenniet, blivit rasister i Sverige är förmodligen en minoritet i jämförelse. Det är en skrämmande utveckling att normen nu håller på att förändras till ett samhälle där det är värre att kalla någon för rasist än att faktiskt vara en.

Hur vi hanterar detta kommer att spegla framtiden. Låter vi detta stå oemotsagt är vi inte mycket bättre själva. Edmund Burkes bevingade ord kommer väl till pass i detta sammanhang: “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing”. När man ser inlägg som de tidigare nämnda har man en medmänsklig skyldighet att säga ifrån.

Alexander Elling
alexander.elling@outlook.com

Andreas Karlsson (C)
andreas.88.karlsson@hotmail.com

Annons

4 tankar på “Öppen rasism på Facebook, ett problem att ta på allvar

 1. Fick av min dotter veta att min kommentar figurerade här. Den är tagen ur sitt sammanhang. Läser man vidare i dialogen som följde så klargör jag att detta har inte med ”hudfärg” eller ras att göra. Min åsikt om ”råttor” gäller alla som sysslar med kriminella aktiviteter oavsett nationalitet. Det är en åsikt jag står för. Dessa människor förstör och skadar för de som är hederliga. De övriga skärmdumparna som gör mig ”sällskap” står för åsikter jag aldrig skulle ge uttryck för. Så nu undrar jag eftersom detta handlar om näthat, är du/ni som lägger ut detta ”bättre” än mig? Du/ni förutsätter att jag är ”rasist”. Jag har själv utländskt påbrå. Känner också väldigt många fantastiska människor från andra delar av världen. Invandrare med andra ord. Jag måste säga att jag tycker detta agerande att ”hänga” ut mig är kränkande och plumpt. Klantigt!

  Gilla

   • Om du tittar igen finns det en dialog med tio kommentarer. Där står allt jag säger. Ingen efterkonstruktion alls. Det du gör nu är inte bättre än det du säger att andra gör. Dessutom blev min dotter kontaktad av en för henne okänd man pga detta. Var det det du var ute efter? Att skapa obehag för en oskyldig. Hon har inget ansvar för mina åsikter. Oseriöst av dig. Dessutom är de andra kommentarerna i din ”krönika” inte från samma inlägg. Finns inga kommentarer där med könglosor och rasistiska tillmälen.

    Gilla

 2. Läste ditt inlägg i dagens heta debatt om näthat och FB, om rasister och om okunnighet………
  Det pratas endast om de goda och om de onda, trots att den stora mängden finns i mellanskiktet som vanliga medborgare. Det är vi som oroar oss för framtidens Sverige, som tycker att mycket av det som sker i vårt samhälle i dag inte är bra.
  En regering som delar ut asyl till flyktingar som i allt för många fall inte är att betrakta som flyktingar, splittrar folket. Regeringens avsikter med asylinvandringen är oklar, vi ser hur man tar avsteg från partier som förespråkar hjälp på annat sätt, för att sedan prata i samma termer som dessa otänkbara lösningar. Det handlar uppenbart egentligen inte om att hjälpa flyktingarna, det handlar om rent egoistiska värderingar då man uttrycker att Sverige behöver invandring för att klara välfärden (som nu i stället får stå tillbaka, kostnadsmässigt, för invandringen. Det pratas om 900 miljarder.
  Dessutom så är medias syn på frågan inte representativ för svenska folkets uppfattning, även om man vill få det till att se ut så. Snedvridningar och osanningar främjar, lika lite som näthat, inte sakfrågan. Vi ser dessa män och ensamkommande komma till Sverige i stor mängd utan att omhändertagandet är löst, vilket skapar långa behandlingstider, lång väntan på besked, frustration och bråk. Om man dessutom ser till vilka muslimer är och vilka värderingar de har, så är det för mig och för oss ” vanliga” svenskar uppenbart vad som kan hända och hur det framtida Sverige kan komma att se ut….
  Det finns alltså en tyst majoritet som, tack och lov, inser vad som håller på att hända, även om media gör sina försök att sälja och att försköna verkligheten, och som reagerar allt mer. Det syns i partisympatierna om inte annat.
  Skulle kunna skriva mycket mer om detta, men vet att åsikter som mina sopas under mattan och jag väljer därför att förbli åskådare till detta spektakel och att vänta på en riktig reaktion från det svenska folket. Om en sådan uteblir…….

  Din text;
  ”På grund av detta har många kritiska valt bort traditionell media mot en mer extrem rapportering från bl.a. Fria Tider och Avpixlat. Kritiker till flyktingmottagandet varken läser eller bryr sig om traditionell media längre på grund av den partiska rapportering som Public Service faktiskt har – tvärt emot vad deras stadgar kräver”
  visar på viss insikt men jag tycker att varifrån uppgifter kommer spelar mindre roll så länge de är sanna. Dessa uppgifter finns ju sällan att ta del av hos traditionell media vilket medför att man hänvisar man till dessa, i en dels ögon rasistiska, sajter som Fria Tider och Avpixlat. Traditionell medias sätt att hantera detta faktum är samtidigt, som vanligt, att kalla dem för rasistiska, detta utslitna ord, både personer och sajter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s