Gratis museum för alla stockholmare

För bara några dagar sedan gick finansminister Magdalena Andersson ut i media och berättade om regeringens ”tomma lador” och hur den svenska ekonomin är oerhört tung belånad. Sanningshalten i detta är förstås låg och endast ett utspel för att slippa genomföra de reformer de gick till val med. Däremot är det sant att ekonomin är begränsad. Redan innan valet var Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tydliga med att reformutrymmet är begränsat och att stora reformer är omöjliga. Detta höll inte oppositionen med om, utan gick till val med parollen ”mer till alla”.

Ekonomin för reformutrymmen är således begränsad, vilket gör det senaste utspelet av Magdalena Andersson än mer märkligt. Tillsammans med kulturministern Alice Bah berättade hon att alla statliga museum nu återigen ska få fritt inträde till en beräknad kostnad på 80 miljoner kronor från och med 2015 (Svenska Dagbladet 17/10).

I ett läge där de rödgröna varit mycket högljudda över det ekonomiska läge vi befinner oss i och behovet av att satsa pengar på välfärden ses detta som en prioritering som inte är speciellt nödvändig. För det första kostar det mycket pengar som hade kunnat satsas där de rödgröna kritiserat alliansen tidigare och för det andra är det i princip bara Stockholm som påverkas av detta beslut då majoriteten av de berörda museumen finns där.

Detta leder även till konkurrensproblem då det blir svårare för privata museum att konkurrera mot subventionerade sådana, som t.ex. Abba-, Nordiska- och Fotografiska museumet.

Varför denna reform är såpass viktig är svår att ge ett riktigt svar på. Andersson och Bah menar att kulturen är viktig i tider av nedgång och att även de med lägre inkomster ska kunna gå på museum. Men frågan är om det inte mer handlar om att få väljarna att fokusera på annat än de svikna vallöften som presenteras med jämna mellanrum och de skattehöjningar som måste tas ut utöver de redan presenterade.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s